Godin·Spiritualiteit

Inanna

Zo om deze week meteen goed te starten, zal ik ook maar meteen iets meer vertellen over Inanna. Ik sprak over haar en haar verschijning in een droom. Het bleek dat sommigen haar (nog) niet kennen dus laat mij eens over haar vertellen!

Algemene info

Er zijn eigenlijk best veel verhalen over haar. zo zijn er verhalen over hoe ze haar man Dumuzi leert kennen, over hoe zij aan haar titels komt, een verhaal over de boom huluppu en nog een paar andere. Ik kan je alvast echt aanraden om de verhalen zelf eens te lezen.

Inanna is een Soemerische godin. Ze is geboren uit Ninmah (de maan) die geboren werd uit Nammu (de zee, ook wel Tiamat genoemd). Ze regeert over de hemelen en de aarde waar ze de rol van ‘moeder aarde’ krijgt. Ze trouwt met Dumuzi, de god van de herders. Hier zien we hoe landbouw en veeteelt een rol krijgen in het dagelijkse leven. Inanna is godin van de liefde, recht en landbouw. Uiteindelijk wordt ze overgenomen als Ishtar, die verdwijnt in de godin Isis, die weer werd overgenomen en veranderde in de Godin Aphrodite en Venus (grofweg he jongens, het echte proces ligt ietsje ingewikkelder).

De afdaling van Inanna naar de onderwereld

Dit is het verhaal waarbij Inanna naar haar zus afdaalt in de onderwereld. Voor dit verhaal plaats vindt heeft Inanna verschillende titels en attributen afgesnoept van Enki. Als ze zich voorbereid op de weg naar beneden doet ze hierop beroep. Op dat moment is ze namelijk Godin van de hemelen en de aarde, maar nog niet van de onderwereld. Dus gaat ze naar haar zus Ereshkigal om daar de onderwereld te claimen. Om naar de onderwereld te gaan moet ze eerst door zeven poorten waar ze al haar attributen verliest en daarmee (tijdelijk) ook haar titels. Uiteindelijk komt ze dan bij de onderwereld aan, waar ze drie dagen voor dood wordt gehangen aan een vleeshaak. Door een slim plannetje ontsnapt ze echter uit de onderwereld en besluit niet meer te willen regeren over de onderwereld. Maar als iemand uit de onderwereld ontsnapt moet er een ander die plaats innemen. Uiteindelijk stuurt ze Dumuzi om haar plaats in te nemen. Hij heeft amper gerouwd om haar afwezigheid en daarom wordt ze boos. Hun huwelijk begon veelbelovend maar was toch niet zo’n succes.

Het volledige verhaal is best mooi, en boordevol symboliek. Zo staan de drie dagen waaraan ze hangt voor de donkere periode, zowel de donkere maan als de winter. Ook verteld het verhaal ons dat niemand ook maar hoeft te dromen om donkere periodes te kunnen negeren of te overheersen.De onderwereld is een plaats apart en alleen hoeven we er niet aan te denken om er weer uit te komen. Het verhaal vertelt over persoonlijke kracht, van alles te boven komen en van psychische cycli.

Mijn info kreeg ik uit verschillende boeken en sites waarvan ik er een paar opsom voor iedereen die erg geรฏnteresseerd is en verder wil lezen:

 • Website Goddess Guide
 • Blog Goddess Inspired
 • Boek De Godin – Shahrukh Husain
 • Boek Journey To The Dark Goddess – Jane Meredith
 • Boek De Weg Van Inanna – Marijke Baken

Heb je nu een klein idee van Inanna of zeg je ‘nee Loena, wij zijn nog niet bevredigt?’? Laat het me weten in de reacties!

Liefs Loena

Advertenties

13 gedachten over “Inanna

 1. Klinkt veelbelovend! In mijn bieb moet ik er ook nog een en ander over kunnen vinden – Ik heb me tot nu toe vooral gericht op de westerse mythologie -best zonde, zie ik nu ๐Ÿ˜‰

  Liked by 1 persoon

 2. The Godess Chant ๐Ÿ˜‰

  Isis Astarte Diana Hecate Demeter Kali Inanna

  een favo chant hier ๐Ÿ˜‰ En dus als dat zo is, ga je ook op zoek wie zij waren en zijn ๐Ÿ˜€

  X

  Like

 3. Afgelopen periode ben ik bezig geweest met mythologieรซn en hebben we Ishtar ook op college gehad. Bleek geen fijn vrouwtje te zijn, eerder een mannenverslindster en zodra manlief haar niet meer beviel, veranderde ze hem in een dier en zocht ze het volgende ‘slachtoffer’. Isis is veel zorgzamer, minder hard. Venus/Aphrodite heeft ook minder lust dan Ishtar. Ik snap je grove schets, maar probeer er wel rekening mee te houden dat diverse godinnen uit andere culturen niet een-op-een overgenomen kunnen worden in de ons bekendere culturen. ๐Ÿ˜‰
  Overigens, het afdalen naar de onderwereld kan weer vergeleken worden met de mythe van Demeter en Persephone. Veel mythologische verhalen uit diverse tijden en culturen hebben intrigerend genoeg raakvlakken. Het lijkt soms alsof er een oerverhaal is wat ieder mens (her)kent omdat sommige verhalen zijn opgekomen zonder dat er sprake kon zijn van uitwisselen (en dus adaptatie uit van verhalen uit andere culturen).

  Okรฉ, uhm… Betweter-modus uit, haha. ๐Ÿ˜›

  Liked by 1 persoon

  1. Nou betweten mag hoor. Momenteel lees ik nu ‘de godin – het matriarchaat, mythe en archetype, schepping, vruchtbaarheid en overvloed’ van shahrukh husain. Erg leuk om meer te weten te komen over de achtergronden van deze godinen. Anywaysies het aannemen en verslinden van een minnaar is niet zo letterlijk als je denkt. Het is namelijk een oud agrarisch idee waarbij de vrouw de aarde is en de man de aarde bevrucht. De aarde blijft, de man heeft dan een tijdelijke functie. Door de man op te offeren leeft hij door in de aarde en wordt hij herboren als nieuwe vrucht. Waarna de cyclus zich herhaalt. Het boek geeft een meer gedetailleerde uitleg. Natuurlijk wordt het verhaal steeds verfijnder maar ook steeds patriarchaler (is dat een woord? ). Echt een aanrader dit boek, zeker bij jouw studie!

   Liked by 1 persoon

   1. Oeh dat klinkt interessant! En ook gelijk wat minder moordlustig, haha. ๐Ÿ˜› Zal het boek noteren voor als ik volgend jaar weer het vak omtrent mythen ga doen. (Heb het vak uitgesteld naar volgend jaar qua afronden/paper schrijven. Iets met ‘rust nemen’, hehe.)

    Liked by 1 persoon

   2. Geen slecht idee. Laat ze het nu eerst maar eens uitzoeken met dat vak. Dan kan jij ondertussen op adem komen.

    Trouwens vanuit de zoon/minnaar opoffer situatie kennen we nog een grote mevrouw: Maria. Dus zelfs puur symbolisch (goed graven hรฉ ) is het christelijke verhaal agrarisch van oorsprong. ๐Ÿ™‚

    Liked by 1 persoon

   3. Hahaha, ja er zijn meer gelijkenissen met Bijbelverhalen. Zo komt in het Gilgamesj-epos ook een Utnapishtim voor – de man die de zondvloed overleefde. Klinkt als… Noach? ๐Ÿ˜›

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s