Tarot

Tarot: Drie Van Zwaarden

Rider Waite - 3 van zwaarden

De kaart voor deze week is de 3 van zwaarden. Omdat ik ook regelmatig lees over het tarot zonder met de individuele kaarten (bewust) bezig te zijn ga ik deze kaart eens iets anders bekijken door met andere decks en hun interpretatie van deze kaart te bestuderen.

De 3 van zwaarden is een deprimerende kaart. Het hart staat mooi in het midden maar wordt doorboord met 3 zwaarden. Het is een understatement om hier te zeggen dat de kaart pijn uitbeeldt. De achtergrond is grijs en grauw, het is mega bewolkt en het regent ook nog eens. Al bij al geen vrolijk plaatje maar een kaart vol pijn en verdriet. De esoterische titel die Crowley aan deze kaart gaf was niet voor niets ‘Kommer’.

Prairie Tarot - 3 van zwaarden

De volgende kaart komt uit het Prairie Tarotdeck. Het hart hangt niet meer in de lucht maar zit nu vast gespietst aan een boom. Tegelijk is het donker en begint de boom zijn bladeren te verliezen. Nou hoe uitzichtlozer kan het lijken? Maar tegelijk komt er een deel van mijn keltische invloeden omhoog en zijn neus om de deur steken. Volgens de oude kelten begon het jaar met Samhain, en de dag met zonsondergang. Van nature zagen zij het leven als iets dat uit de dood geboren werd. Er moet eerst iets verloren worden voordat er iets kan groeien. Dit vind ik een hele mooie manier om niet alleen tegen het jaar en tijd aan te kijken maar ook naar het leven zelf.

Urban Tarot - 3 van zwaarden

We gaan nu een iets meer lugubere kant op. Dit de 3 van zwaarden uit het Urban Tarot. We zien een badkuip, op de rand ligt een scheermesje met bloed. Bloed vloeit samen met het water uit de kuip door het putje. Als we links op de kaart kijken zie je net een klein stukje badkamervloer. Deze is niet nat, daardoor ga ik ervan uit dat de persoon in kwestie op tijd gered is en afgevoerd. Een vreselijke ervaring voor iedere betrokkene, maar de persoon uit de badkuip kan nu geholpen worden, in therapie gaan en steun krijgen.Voor hun is het ergste voorbij al moet er nog heel veel shit komen. Bij deze kaart denk ik vooral aan depressie, pesterijen, een minderwaardigheidscomplex, het denken niet te verdienen en het meest nog aan het geen uitweg kunnen vinden uit de situatie.

Fairy Tale Tarot - 3 van zwaarden

Hier nog eentje! Deze komt uit het Fairy Tale Tarot van Lisa Hunt. Op de kaart zien we het meisje met de zwavelstokjes, een triestig verhaal dat aanroept tot solidariteit voor de minder bedeelde medemens. Haar verhaal vertelt over hoe zij haar zwavelstokjes wilt verkopen op oudejaarsavond. Ze durft niet zonder geld naar huis te gaan en uiteindelijk wil er niemand zwavelstokjes kopen en vriest ze dood. Triestig niet? Hier zien we hoe kommer en gepieker ons soms over het randje helpen terwijl het meisje naar huis kan en opwarmen. Eigenlijk is er thuis niemand die wilt dat ze doodvriest. Hier zie je hetzelfde als bij het Urban Tarot, dat iemand denkt niemand te hebben en zich alleen en eenzaam voelt. Bij een 3 van zwaarden is het tijd geworden om om hulp te vragen, of iemand anders nog een oplossing ziet, misschien door een frisse en meer onpartijdige blik.

Osho Zen - Ice-Olation - 3 van zwaarden

En dan de laatste, beloofd. Dit is de 3 van zwaarden uit het Osho Zen met de naam Ice-olation. Dat is misschien het laatste effect dat de drie van zwaarden bespreekt: isolatie. Zodra je geïsoleerd bent van anderen, wordt je soms eenzaam, en om die eenzaamheid te doorbreken heb je toch een zekere mate van creativiteit en lef nodig. Wat hier verder opvalt is dat de persoon helemaal is ingevroren op zijn gezicht na, en dit lijkt te zijn ontdooit door zijn tranen. Bij pijn, verdriet en zelfs stress kan het goed zijn om te huilen. Tranen troosten ons, door een uiting te geven aan ons gevoel. Tranen spoelen het verdriet weg en zorgen ervoor dat je een rouwproces kunt doorstaan. En je merkt vanzelf dat ook dit huilen een einde heeft op het moment dat je tranen op zijn voor die dag, je valt in slaap en krijgt een enorme hoofdpijn maar de tranen zullen wegblijven. Zo kan je elke dag huilen om je verdriet en je zult merken dat het elke dag een beetje minder wordt tot op de dag dat je er niet om kunt huilen. De pijn zit er nog maar zal een plaatsje gekregen hebben. Natuurlijk kan je dan eens een terugval hebben en dan huil je opnieuw. Zo leren we met ons verdriet om te gaan en ons over die 3 van zwaarden heen te zetten.

Zo best wel weer wat informatie om over na te denken, en toch zit de kaart al in mijn hoofd! Of ja 2 opties al, nu even wachten wat eruit zal komen 🙂

25-11-2014: Nou hier is ie dan! Ik ga verder op het gevoel dat de 3 van zwaarden uitstraalt, het wanhopige en het neerslachtige. Het is het donkerst voor het licht terugkeert. Want waar deze kaart de eenzaamheid en verdriet uitstraalt, zodra je eraan toegeeft ligt er hulp en een betere tijd om de hoek.

3 van Zwaarden

Advertenties

Een gedachte over “Tarot: Drie Van Zwaarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s